söndag, januari 07, 2007

Jag behöver hjälp med mina rabatter!

Jag är en riktig nybörjare på det här med trädgård och det är första gången som jag ska så frön. Nu sitter jag och planerar befintliga rabatter vid mitt gamla 1700-tals torp (zon 3) som jag köpte förra våren, för jag vill göra om rabatterna lite - det vill säga jag vill ha blommor som jag tycker om. Men det är sååå knepigt tycker jag, för det är mycket att hålla reda på - perenner, ettåringar, blomningstid, höjd, var blommorna trivs, hur många plantor man ska plantera för att det inte ska bli för glest etc etc...

Jag har börjat planera och kommit en bra bit på väg i alla fall, men jag känner mig osäker. Och därför skulle jag verkligen uppskatta att få lite råd. Kanske är det nåt jag inte tänkt på eller ni kanske har erfarenhet av just de blommorna som jag har planerat så? Tipsa mig gärna!


Rabatt 1 och 2:

Nuläge:
Rabatter som finns på torpets framsida, en på varje sida om ytterdörren. Söderläge med mycket sol. Det finns två pioner med rosa blommor, en pion ganska mitt i varje rabatt. Dessutom finns även en knappt meterhög buxbom i en av rabatterna.

Plan:
* Pionerna - får vara kvar fast jag inte tycker om rosa blommor, eftersom de är ganska stora och jag i övrigt älskar de maffiga blommorna
* Buxbomen - skulle vilja flytta den, helst dela den till flera små plantor och ha som kantväxt - men jag vet inte hur lätt eller svårt det är att lyckas med de nya plantorna

* Vit stockros - sådde frön i september men hann aldrig sätta ut plantorna
* Röd solros - har frön som jag ska så


* Vit rosenskära - har frön som jag ska så* Ev kornvallmo - har frön som jag ska så och tänkt plantera lite här och där på flera ställen på tomten

* Vit akleja - tänker köpa frön (den här aklejan har jag blivit förälskad i, jag hoppas den är lika söt i verkligheten som på bilden!)


Blir det för få olika sorters blommor? Jag vill inte ha plåttriga rabatter och gärna hålla mig till få färger.


Rabatt 3 och 4:

Nuläge:
Rabatter som finns på en varsin sida om en ganska stor stenhäll. Ganska mycket sol. Det finns några daggkåpor och lite annat smått som jag har försökt att utplåna i höstas, får se vad som kommer upp av det i år.

Plan:
För de här rabatterna är jag mer osäker på planeringen och meningen är att inte ha så många olika sorters blommor som jag skriver här - jag har bara inte kunnat utesluta några...

* Daggkåporna - är inte så förtjust i dem men än så länge kan de få vara kvar, kanske flyttar jag lite på dem bara

* Ev lavendel - tänker ev köpa frön (älskar lavendeln men vet inte hur tålig den är i zon 3?)* Ev vit akleja - tänker köpa frön (ja, funderar på att plantera den även i de här rabatterna)


* Ev kornvallmo - har frön som jag ska så och tänkt plantera lite här och där på flera ställen på tomten
* Ev blå akleja - tänker ev köpa frön
* Ev vit stor blåklocka - tänker ev köpa frön* Ev vit lupin - tänker ev köpa frön
* Blå bolltistel - tänker köpa frön* Ev riddarsporre moody blues - tänker ev köpa från


* Ev akleja bordeaux barlow - tänker ev köpa frön


* Ev vit rosenskära - har frön som jag ska så (ja, funderar på att plantera den även i de här rabatterna)


* Dessutom har jag ev tänkt sätta en varsin pilkon i ändan på varje rabatt och där plantera vit luktärt - tänker ev köpa frön


Vilka blommor kan jag utesluta, vilka passar bäst ihop? Så att det inte blir för många sorter! Först tänkte jag ha de här rabatterna i bara vita, blå och lila färger.


Rabatt 5:

Nuläge:

Rabatt som finns mellan två äppelträd. Halvskuggigt. Här finns bl a en pion med rosa blommor i ena änden av rabatten och lite annat smått som jag har försökt att utplåna.

Plan:
* Pionen - får vara kvar

* Vit akleja - tänker köpa frön (blir det för tjatigt att plantera den även i den här rabatten?)


* Ev vit stor blåklocka - tänker ev köpa frön
* Ev vit lupin - tänker ev köpa frön


* Ev akleja bordeaux barlow - tänker ev köpa frön


* Vit fingerborgsblomma - tänker köpa frön

Snälla hjälp mig! Har ni erfarenhet av de här blommorna och vad blir bra tror ni?

17 kommentarer:

Kattfot sa...

Hejsan! Å vad mysigt det låter med ditt 1700-tals torp. Tycker du hittar en jättefin kombination av blommor. Kul att du hållit dig till många gammaldags blommor också. Du behöver absolut inte oroa dig över att det är för få sorter. Ofta blir det ju betydlig mer sammanhängade och det blir en bättre helhet. Kanske kan du ge daggkåporna en chans. De är bra marktäckare och funkar jättebra att fylla ut eventella tomrum med. Passa på att så mycket av ettåringarna som rosenskära, solros och vallmo nu till sommaren eftersom perennerna inte blommar förrän nästa år om du sår dem själv.

Linda sa...

Åh vilket roligt inlägg! Jag ska se om jag kan hjälpa dig på något vis. Det märks vilka färger du gillar på blommor, men i den första rabatten så känns det spontant som att det skulle vara väldigt fint med blå salvia, kantnepeta eller lavendel, dvs "staviga" blå växter. Du kan också fundera på blomtider. Av de växter du räknat upp så har du på försommaren pionen, aklejan och kornvallmon (blir det bra med röda vallmon och rosa pionen ihop? smaksak). Mitten på sommaren stockros och rosenskära (vit rabatt!). Sensommaren solros och rosenskära (ev stockrosen, jag vet inte hur länge den blommar). Buxbomen kan du formklippa och så sticker du ner sticklingar i jorden så får du fler plantor.
Jag tycker också du kan omvärdera daggkåpan, det är jättefin limegrön grönska :-) Min daggkåpa blommar samtidigt som blå iris och det är otroligt fint ihop (tillsammans med rosa näva!). Det var en trevlig samling växter du valt ut, men blå iris som stöttar upp daggkåpeblomningen är ett tips! Lupin passar jättebra vid ett gammalt torp, dock har jag fått rådet att inte ha den i vanliga rabatter för den lätt tar över. Själv så har jag en ynklig planta lupin i en rabatt och den har inte tagit över! Jag har en lista med andra mormorsväxer på den här sidan. Aklejorna och de andra perennerna kommer nog inte blomma den här sommaren så kanske du ska hitta någon fler ettåring som passar med rosenskäran? Det ska finnas en ettårig lavendel och en ettårig salvia... Sen kanske du kan snegla åt rosorna också :-)

Anna sa...

Varför så mycket frön? Då dröjer det ju ganska länge innan du får ett resultat..dessutom har du ju valt ganska många ett-åriga växter. Vilket gör att du måste göra om allt nästa år igen. Buxbomen kan du nog inte dela,men däremot kan du ta sticklingar. Att flytta hela växten går också bra.
blandblommoroblad

Emma sa...

Det låter jättefint tycker jag. Men liksom Linda så tycker jag du skall se över blomningstid, så att inte allt (eller det mesta) blommar samtidigt. Själv brukar jag köpa plantor istället för att så, men det är ju en smaksak. Jag är alldeles för otålig för att vänta.
I den första rabatten kan det vara jättefint med en eller två höga riddarsporre i en liten grupp, i någon blå nyans som får stå litet bakom och kanske något mer längre fram som plockar upp den blå färgen. En sak som kan vara väldigt fint på en stenhäll är en klematis som får klättra upp på hällen. Det finns massor med olika. De storblommiga växer oftast lite långsammare medan de småblommiga kan skjuta iväg flera meter på en sommar. En småblommig klematis som är väldigt fin är Summersnow. Jättefin.

Tette sa...

Mmm, låter mysigt med ett torp. Du har fått jättemånga bra tips av alla ovan.
Min tanke var också - hur ofta är du där - är någon av dessa blommor känsliga för uttorkning?

Jag älskar bl a mina Vidjehortensia, de blir dock rätt stora men tål skugga bra och klarar sig också hyggligt om de ej får vatten på ett litet tag...
Blommar långt in på hösten...

agata sa...

Själv är jag helt utan mått och sans när det kommer till rabatter, och kan därför inte ge något bra omdöme om vilka sorter som passar bra ihop. Efter en snabb blick tycker jag att de du valt är väldigt vackra tillsammans, allihop.
Men tänk på att aklejor frösår sig själv, och då kan det bli vilka färger som helst, har jag lärt mig av egen erfarenhet. Så de vita kan lika gärna växa upp som något annat nästa år..

I min vackra värld sa...

Alla: Tack så jättemycket för era idéer! Jag fick mig några funderare, bl a med det här med perenner och ettåringar. Det är inte lätt... ;-)
Så nu tror jag det blir ungefär så här:

Rabatt 1 & 2: Vit akleja, vit lupin, akleja bordeaux barlow, vit rosenskära, röd solros och vit stockros. Då kommer bara rosenskäran och solrosen blomma i år, ev en del av stockrosen som jag sådde redan i höstas. Och den rosa pionen också. Men det får bli så tror jag.

Rabatt 3 & 4: Lavendel, salvia seascape mix (ny), vit akleja, blå akleja, vit lupin, blå bolltistel, riddarsporre moody blues, vit luktärt och vit rosenskära. Av dessa kommer salvian, riddarsporren, luktärten och rosenskäran blomma i år. Och så finns ju daggkåpan med också.

Rabatt 5: Vit daggsalvia (ny), vit akleja, akleja bordeaux barlow och fingerborgsblomma alba. Av de här kommer bara salvia blomma i år, men i rabatten finns ju redan den rosa pionen och blå iris (som jag glömde nämna förut). Och rabatten är inte så stor heller.

Vallmon kommer få helt andra platser, växa lite mer "vilt" istället för i de här mer organiserade rabatterna.

Fröken kattfot: Tack, jag tycker om de gammaldags blommorna och visst passar det vid ett gammalt torp :-)! Speciellt tack för att du uppmärksammade mig på att så mycket av ettåringarna :-).

Linda: Tack för att du fick mig att tänka i rabattfärg/tid!
Jag kommer nog ta sticklingar av buxbomen som du föreslår, när kan jag göra det tro?
Och jag vågar nog pröva den vita lupinen ändå, tycker den är så fin. Om den skulle bre ut sig för mycket kan man ju bara ta bort de plantor som man inte vill ha?
Rosor... mmm, jag har tänkt på dem, men det får bli lite senare känner jag.

Anna: Det blir billigare med frön, det är därför jag väljer det ;-). Men det är möjligt att jag kompletterar med plantor om det visar sig senare att det blir för glest med mina frösådder.

Emma: Tack för klematis-tipset! Jag har faktiskt redan en Jackmani som står i en av rabatterna 1 & 2, fast jag skrev inte om den för jag har redan bestämt mig för att flytta den därifrån. Och jag ska flytta den till en stor stenbumling som den ska få sprida ut sig på - ungefär som du beskriver ;-).

Tette: Du har så rätt, man måste ju tänka på vattningen också. Under förra sommaren var jag på torpet i princip varje helg och trots den varma sommaren så klarade sig det mesta väldigt bra. Om nån av de här blommorna är mer känsliga vet jag faktiskt inte...

Agata: Ja, jag tror jag har läst det där om aklejorna nånstans också. Men om de kommer upp i nån annan färg sen så kan man ju bara ta bort de plantorna om man inte tycker om dem. Hmm, och jag som ansträngt mig för strikta färgrabatter... ;-)

Lusthuset sa...

Det är svårt att råda när man inte ser hur det ser ut i verkligheten. Ibland står det att en blomma passar på ett visst ställe men så gör de inte det när det kommer till kritan. Allmänna råd skulle vara att jag skulle köpa fina plantor när det gäller perenner annars tar det lång tid innan plantorna blir något (många år). Sommarblommor (ettåringar) kan man så.
Kasta inte bort daggkåpan den är fin och klarar sig i många lägen och fröar gärna av sig. Lupin (regnbågslupin dvs odlad lupin) behöver du inte vara orolig för, största problemet är att få den att överleva. Det är den vilda sorten som sprider sig, men den trivs för det mesta inte i trädgårdar (inte hos mig i alla fall, har försökt).
Blommor som jag brukar så och som blir fina är bl.a luktärtor, krasse (min favorit är slingerkrasse 'Milkmaid' Jättegullig).
Som sagt låt stommen vara perenner och fyll på med ettåringar efter smak.

Lusthuset sa...

...jag glömde en sak! Lycka till!

Linda sa...

Jag har för mig att rådet är att klippa buxbom före midsommar. Lycka till!

Lisen sa...

Härligt med dina planer. Jag kör mycket på perenner - de sköter sig rät mycket själva vilket passar mig... På trädgårdsmässor brukar många entusiaster (typ olika växteres sällskap/föreningar) sälja plantor/delade perenner till en rimlig kostnad. Typ 5- 10 kronor styck. Jag har också hittat liknande fynd på lokala trädgårdssällskaps egenarrangerade temadagar. Brukar dyka upp på våren. Hoppas det kan vara till hjälp :-)

Lisen sa...

Kolla t ex här för att hitta förening i dina krokar.

http://www.tradgard.org/

All lycka med trädgården/L

Anonym sa...

Det går alldeles utmärkt att förkultivera många ett-åringar så att de kommer igång tidigare. Rosenskära sätter jag redan inomhus i slutet av april. Då är det knopp i dem när jag sätter ut dem i juni. Knipsar man dessutom av utblommade blommor så blommar det hela sommaren.

I min vackra värld sa...

Lusthuset: Tack för lyckönskningen :-)! Du har rätt det där om att det är svårt att föreställa sig hur det kommer se ut i verkligheten, det är riktigt knepigt. Men det blir frön (billigast så), för rabatterna är ganska stora. Och jag behåller daggkåpan :-).

Linda: Ok, då har jag alltså minst hela våren på mig att klippa buxbomen och sätta ner det jag klipper av på ställen där jag vill ha den?

Lisen: Tack för tipset, ska hålla ögonen öppna efter trädgårdsmässor. Och så ska jag kika på den där sidan oxå ;-).

Anonym: Ok. Rosenskäran ser jag fram emot, den verkar vara en pålitlig blomma som blommar under lång tid :-).

Karin A sa...

Du har redan fått massor av bra tips men här är några av mina funderingar. Jag själv tycker det är lättare med perenner, inte minst vid ett sommarhus, eftersom de är mer lättskötta. Sorterna du valt tror jag passar bra in i miljön. De flesta är "luftiga" sorter eller växer i sprior. Jag skulle kombinera med mer marktäckande och/eller kuddformade perenner (eller sommarblommor)för en mer harmonisk rabatt. Förslag är nävor, varför inte vita, eller alunrot, den äldre sorten för att matcha miljön.

När det gäller lavendel så betraktas den som relativt svårsådd och dessutom tar det lång tid att få ordentlig storlek på plantorna. Precis som när det gäller buxbomen skulle jag satsa på att ta sticklingar. Köp ett par plantor och ta sticklingar från dem.

Tror det kommer bli jättefina rabatter! Själv har jag jättesvårt att hålla mig till få färger och få sorter men det brukar bli finast så. Lycka till med arbetet och visa gärna bilder på hur det går!

maloppa sa...

Tycker du har fått massor med bra tips och precis som många andra måste jag oxå be dig ge daggkåpan en chans, den fyller ut så man ser de enskilda blommorna bättre, dess limegröna blommor är jättefina i buketter (hade det i min brudbukett), lätt att dela och helt gratis för din del.
Första året i en nyanlagd rabatt blir lätt lite kal och ödslig, då är det bra att ta tillvara det som finns. Själv tänker jag mycket på att växterna ska vara vackra även när de inte blommar tex vackra blad och fröställningar...
Kolla upp vad du måste förkultivera för att komma igång snabbare och var realistisk, har jag plats för alla dessa småplantor. De tar ALLTID mer plats i fönsterbänken än man tror.
Hellre många av få sorter än få av många sorter. Gillar att du hållt dig till en enhetlig färgskala.
En bra bok med många tips är "Trädgårdsdesign" av Annchristin och Dan Rosenholm.
Lycka till!

I min vackra värld sa...

Karin A: Nu har jag redan fått mina lavendel-frön, så det är bara att så dem ändå. Jag får väl ha tålamod ;-). Annars kan jag ju alltid komplettera med några plantor om det ser för hemskt lite ut i sommar.

Maloppa: Daggkåpan blir kvar, vågar inget annat efter alla erfarnas kloka råd ;-). Ska kolla in boken, tack för tipset!